Så här tar du MC-kort

Prova-på-/introduktionslektion
För att din utbildning ska bli så effektiv och sparsam som möjligt börjar alla körlektioner direkt på manöverbanan. När du kommer första gången går vi tillsammans igenom dina förväntningar och mål. Vår lugna och erfarna lärare anpassar sedan utbidningen utifrån det du redan kan och det du behöver kunna för att bli en bra MC-förare. Vi strävar efter att erbjuda bra service och hög kvalitet på undervisningen så att du ska känna dig nöjd.

Körkortstillstånd
Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra i trafik och för att göra kunskaps- och  förarprov (Prova-på-lektion och övningskörning på manöverbanan går bra utan körkortstillstånd). Ansökan görs digitalt på Transportstyrelsen och behöver kompletteras med ett synintyg. De flesta optiker utför synundersökning på 10 minuter utan tidsbokning, intyget kostar 100-200 kr. Ett tips är att välja en optiker som har möjlighet att skicka synintyget elektroniskt till Transportstyrelsen, det innebär snabbare handläggning.

Privat övningskörning
Ska du övningsköra privat behöver du en godkänd handledare. Handledare för MC behöver inte gå någon introduktionsutbildning. Ansökan om handledarskap gör man här.

Teori- och körutbildning

Nu är det dags att läsa teori och övningsköra på manöverbana och i trafik. Vi bygger upp din körteknik från grunden eller fortsätter där du är om du redan kört MC tidigare. För dig som har möjlighet är det en bra kombination att mängdträna hemma parallellt med kunskapen du får på körskolan. Din handledare är välkommen att följa med på lektionerna. 

Riskutbildning 1 och 2
De obligatoriska riskutbildningarna är speciellt inriktad på motorcykel och omfattar två delar. Innan du skriver kunskapsprovet måste du ha gjort båda delarna i riskutbildningen.
 • Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.
 • Del 2  handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.
 • En godkänd riskutbildning är giltig i 5 år.

Risk 1 kan du med fördel göra tidigt i utbildningen. Kursen är teoretisk och pågår i 3,5 timmar. Ingen förkunskap eller körträning krävs. Boka plats.

Risk 2 kan du göra när du utvecklat din körteknik, förstår trafiken ur en MC-förares perspektiv och har bra koll på motorcykeln även i högre farter. Kursen är praktisk och pågår i 4-5 timmar. Du bokar kursen själv hos en extern utbildare t.ex. Gillinge.

Mer om riskutbildningarna på Transportstyrelsens hemsida.

Kunskapsprov (Teoriprov)
Du kan boka kunskapsprov när som helst men för att få skriva provet ska du ha genomfört riskutbildning 1 och 2. Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i ett år. 

Körprov (Uppkörning)
När du kan manövrera motorcykeln utan bekymmer, har bra körteknik och kan köra säkert i olika trafikmiljöer är det dags för uppkörning. Körprovet är uppdelat i tre delar:
 • Säkerhetskontroll
 • Ett särskilt manöverprov
 • Körning i och utanför tätort

Trafikverkets information om körprov finns här. Det finns även en video och beskrivning av manöverprovet.

Mer om att ta körkort på Transportstyrelsen.

Fem steg till MC-kortet

 1. Boka en Prova-på-lektion och anmäl dig till Risk 1. Övningskör på manöverbana och i trafik tills du hanterar cykeln bra och kan förstå risker med MC-körning. Läs teori parallellt.
 2. Gör Risk 2
 3. Skriv kunskapsprovet
 4. Boka körprov och gör en slutplanering. Öva din körteknik på manöverbanorna tillsammans med körning i stadsmiljö och på landsväg tills du uppnår kravgränsen.
 5. Kör upp och ta ditt MC-kort!
Yamaha MT-07 ABS behörighet A och A2
KTM Duke 125 ABS behörighet A1

Bra att veta

Motorcyklarna
För A och A2-behörighet kör du Yamaha MT-07 med ABS bromsar - trevliga och lättkörda motorcyklar för både korta och långa förare. För A1-behörighet har vi en KTM Duke 125 ABS.

Utrustningen
All utrustning ingår. Det går också bra att köra med din egen - den ska vara ändamålsenlig och avsedd för motorcykelkörning. Skyddskläderna ska vara av skinn eller annat kraftigt material med knä- och armbågsskydd samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och hjälm. Utrustningen ska vara fri från skador, vi ersätter inte skadad utrustning.

Underställ och hjälmhuva är obligatoriskt för din bekvämlighet och hygien. Under skyddsutrustningen är det skönast och mest hygieniskt att ha ett underställ som värmer under kalla dagar eller håller dig sval när det blir varmt. Varma dagar rekommenderas att ta med ombyte, det kan bli svettigt.

MC-säsongen 2021
Det är högt tryck inför varje vår och sommar, se till att boka din utbildning i god tid! Vi ser fram emot mycket sol och härlig körning, glädjen och frihetskänslan på två hjul toppar det mesta. Vill du bli en bra och säker MC-förare har du hittat rätt!

VÄLKOMMEN!